Seattle University

A.A. Lemieux Library & McGoldrick Learning Commons Renovation & Expansion

Seattle, Washington

The renovation and addition of the A.A. Lemieux Library improves and significantly expands the existing 1966 facility, while accommodating a host of new services. The building features media development services, tutoring centers, distance learning, instructional design/multi-media instruction, 24/7 study areas, interactive classrooms, special collections and a vibrant café with terrace seating; its design seamlessly integrating the new and old. Moreover, the expansion joins the student center, shaping a new public space that anchors the west end of campus, making it a popular destination. In addition, a combination of hardscape and softscape both provides a student gathering space while capturing rainwater in a large bio-swale, creating an inspirational rain-garden while demonstrating the University’s commitment to sustainability.

Project Data

Complete
133,000 sf (36,600 sf new construction; 96,400 sf renovation)
LEED Gold

Program & Highlights

Media Center and Screening Rooms
Instructional Design Center/Multimedia Development
24/7 Zone with Café
Center for Student Success
Technology Training Center
Information Commons
48+ Person Flexible Instruction Room
Special Collections Archive and Reading Room
80-seat Auditorium

Recognition

2012 Library Journal New Landmark Library

2011 NAIOP Private Education Development of the Year-Lemieux Library Renovation

Louise Schaper, "New Landmark Libraries, Lemieux Library and McGoldrick Learning Commons, Library and Learning Transformed," Library Journal, July 2012

Bette-Lee Fox, "Design of the Times," Library Journal, December 2011

Paige L. Hill, "Design School," Architecture Leaders Today, Nov./Dec. 2011

Danny King, "A New Chapter," Form, Pioneering Design, September/October 20011

"2011 Library Design Showcase, Stairway to Sustainability," American Libraries, March/April 2011

"Seattle University's expanded library trying for LEED Gold," Building Design+Construction, December 17, 2010

Katherine Long, "Seattle University's new library creates casual, social place to study," The Seattle Times, October 20, 2010

“. . . [the building] is a dynamic blend of sanctuary and community square that retains the best elements of the library as the repository of knowledge and celebrates its new role as a service center in support of inquiring and creative minds.”
— John Popko, Seattle University Librarian

The 1966 library before expansion and renewal
Media production control room
Consultant Team

Structural & Civil Engineer: Coughlin Porter Lundeen
Mechanical Engineer: Cdi Engineers
Electrical Engineer: Sparling
Lighting: Pivotal Lighting Design
Landscape Architect: The Berger Partnership
IT & AV: Sextant Group, Inc.