University of Otago

Student Link

Dunedin, New Zealand

Hired to transform and expand the University’s existing 1960s library to become a new, digitally advanced Information Services Building, our efforts were extended to include the design of the “link” connecting the new building with the existing student union. Rather than leaving an empty, unused open space between the two structures, our design captures this space to become a new student activity corridor. The link not only provides an enclosed pedestrian connection from the street to the campus, it also offers a vibrant public space filled with student activity 24/7. It features a series of perches and enclaves, providing spaces for students to “see and be seen,” while also giving them a sense of privacy and containment. Large clerestories flood the space with natural light while a transparent entry provides a warm glow during the evening hours.

Project Data

Complete
200,000 sf

Program & Highlights

Bookstore
Student store
Café
Photo shop and newsstand

Collaborators

NZ Architect: Opus International Consultants Ltd.
Contractor: Naylor Love
Project Manager: OCTA Associates Ltd.
Structural Engineer: Hadley & Robinson
Mechanical/Electrical: Arup & Partners

Evening aeral view of the Information Services Building
Recognition

2004 New Zealand Institute of Architects (NZIA), National Award for Architecture

2003 Property Council of New Zealand Building Awards, Excellence in Education and Arts

2003 Property Council of New Zealand Building Awards, EnergyWise Commercial Building Award

2003 Otago Chamber of Commerce, City Development Award

2003 NZIA Resene Southern Local Awards for Architecture, Award for Community & Cultural/Education Architecture

Elizabeth Arcurl, “Information Services Building, University of Otago,” Architectural Record, August 2002