Vilar Performing Arts Center

Beaver Creek, Colorado

With land at Beaver Creek Village Center at a premium and the desire for a high-quality performance venue that would expand the area’s cultural offerings, our design approach inserted a 535-seat multi-use theater, lobby and donor lounge below an operating outdoor skating rink. Inspired by the heritage of European theater design, the room’s horseshoe shape is reminiscent of many classic European halls. Raised, parterre seating at the orchestra level, along with a curved balcony create an intimate room, bringing the audience closer to performers. Interior finishes, the use of natural wood and custom designed carpets and fabrics reference the rich, autumnal palette of the Colorado mountain environment.

Project Data

33,000 sf

Program & Highlights

530-seat multipurpose theater
Two 2,200-sf lobbies
Donor lounge
Art gallery


Cindy Hirschfeld, “”More Down to Earth in the High Country,” The New York Times, February 22, 2008

“Axels and Arias?” The New York Times, March 29, 1998

Elizabeth Heilman Brooke, “Arts in America: Where Skaters Whirl and Glide High Above Mozart,” The New York Times, February 26, 1998


Structural Engineer: Monroe/Newell
Mechanical/Electrical: ABS Mechanical
Theater: Landry & Bogan
Acoustics & A/V: McKay Conant Brook, Inc.
Contractor: GE Johnson Construction
Photographer: Foaad Farah

“People are literally able to walk off the lift with their skis, then don their black tie or formal attire and attend a concert.”
— Paul Wylie, Professional Ice Skater, 1992 Olympic Silver Medalist

Skating rink over the multipurpose theater