Museum of Riverside

Renovation & Expansion

Riverside, California

The rehabilitation of the historic 1912 Federal Post
Office includes the removal and replacement of the existing rear addition to the south side of the building with a new dynamic two-story structure with a roof terrace that is modern in appearance yet complimentary to the historic structure. Nestled between the new addition and the historic building is a new universal access entry opening into a grand lobby space connecting new and old. The exhibit box addition is designed to be compatible with the historic Mission Revival style of the post office and surrounding structures by using
a similar materials palette and articulation of fenestration while providing the museum with a temperature and humidity controlled environment for exhibits. New hardscape and exterior learning areas supplement the interior exhibits to celebrate the museum’s mission of sustainability and regional education.A recent addition to the program included a sustainability component to go for LEED Gold.

Project Data

Active
21,000 sf renovation; 12,000 sf addition
Targeting LEED Gold sustainability elements

Program & Highlights

New 12,000 sf two-story addition
Enhanced entry sequence & accessible entrance
Educational Spaces – Classroom & Nature Laboratory
Retail
Outdoor Discovery Lab
Rooftop Terrace / Green Roof System

Collaborators

Structural Engineer: Structural Focus
MEP/Sustainability: PAE
Civil Engineer: Psomas
Architectural Lighting: ALD Lighting
Landscape Architect: MIG, Inc.
Telecommunications/Security/AV: Vantage Technology Group

Original Post Office, ca. 1937
Overview of Museum Renovation & Expansion